Trafikförsäkringar

En egen bil är en förutsättning för många av oss, kanske framför allt för att ta oss till jobbet men också för andra transporter på fritiden. Den som bor i stan kan ofta åka kollektivt eftersom det finns täta bussförbindelser åt alla håll. Men den som bor på landet eller i glesbygd måste oftast ha en bil för att komma någonstans. Det kostar en hel del pengar, både att köpa och äga en bil. Det är inte bara inköpspriset som tar djupa tag i plånboken, utan att vara bilägare innebär också att man ska köpa dyr bensin, samt betala både skatt och försäkring.

Det är olagligt att köra en oförsäkrad bil

När räkningarna hopar sig är det lätt att börja leta efter var man kan spara in en och annan krona. Men att spara in på försäkringen är ingen bra idé. Det är snarare en riktigt dålig idé eftersom det är olagligt att köra en oförsäkrad bil. Och när du blir påkommen kan det bli en mycket kostsam historia. Har du en bil, eller annat fordon, som ska köras på vägen måste alltså du ha en trafikförsäkring. Du Måste till och med ha denna försäkring även om du inte använder bilen. Det räcker alltså inte att säga att du aldrig kör den på vägen. För att slippa betala trafikförsäkringen måste du ställa av bilen eller helt enkelt avregistrera den. Att alla bilägare måste ha en trafikförsäkring är för att alla trafikanter ska kunna hållas skadeslösa om olyckan skulle vara framme.  Trafikförsäkringen ger ersättning för skador som uppstår på förare och passagerare i din bil. Den ger också ersättning för skador på annans egendom som du är orsak till. Om du vill ha en försäkring som ger dig hjälp med skador på din bil, eller din egendom, måste du teckna en bilförsäkring som ett komplement till trafikförsäkringen. Bilförsäkringar finns i två olika varianter; hel- eller halvförsäkring. Vilken du väljer beror på hur omfattande försäkringsskydd du vill ha.

Att välja trafikförsäkringar

olika typer av försäkringar

Det kanske kan verka krångligt med alla olika typer av försäkringar, men om du tittar här på nätet kan du se vad det hela handlar om. Här kan du få en klar överblick över alla alternativ och välja den som passar dig och dina behov bäst. Här hittar du många olika försäkringsbolag som erbjuder bil- och trafikförsäkringar. Kolla de olika försäkringarna och vilka ersättningar de ger. Det är ju vanligt att man bara tittar på priser, men när det gäller försäkringar måste du också titta på villkoren för att få reda på vad det är du får för pengarna. Har du en gammal och billig bil kanske du inte vill kosta på en helförsäkring, eftersom du inte kommer att få ut särskilt stor ersättning om bilen går sönder eller blir stulen. Har du en ny och dyr bil vill du förmodligen ha ett så komplett försäkringsskydd som möjligt.

Hel- och halvförsäkring är de två typerna av bilförsäkring du har att välja på, men namnen är något missvisande. En halvförsäkring är betydligt mer än bara en halv helförsäkring. Faktum är att den huvudsakliga skillnaden är att du i helförsäkringen också får en vagnskadeförsäkring.