En välordnad garderob gör inte bara ditt utrymme snyggare, det underlättar även för att hitta det du behöver och sätta ihop en outfit. Här är några enkla och effektiva tips för att hålla ordning på dina kläder i garderoben.

Kategorisera kläderna

Börja med att sortera kläderna i kategorier. Du kan organisera dem efter typ (t.ex. byxor, skjortor, klänningar) eller efter säsong. Detta gör det lättare att hitta vad du letar efter och hålla ordning över tid.

Använd rekommenderad förvaring

Använd klädstänger, lådor, korgar, och skokartonger om utrymmet tillåter det. Dessutom kan klädhängare vara särskilt effektiva för att hålla saker organiserade, speciellt om du använder olika typer av hängare för olika klädesplagg.

Färghantering

Ett trick för att göra din garderob mer användarvänlig och visuellt tilltalande är att organisera kläder efter färg. Detta gör inte bara din garderob estetiskt tilltalande, utan det gör det också snabbare att hitta den specifika artikeln du letar efter.

Ta bort kläder du inte använder

En stor del av att organisera din garderob innefattar att skala ner antalet kläder du har. Donera eller sälj kläder som du inte längre bär eller som inte passar. Ju mindre kläder du har, desto enklare blir det att organisera dem.

Revidering regelbundet

Sätt tid åt att revidera din garderob regelbundet. Flytta säsongskläder till förvaring när de inte längre behövs och rotera kläder efter bruk. Detta stoppar också kläder från att gömma sig i bak av garderoben och bidrar till att hålla saker städade.

Organisation kan vara en personlig och föränderlig process. Det viktiga är att hitta en systematisk metod som fungerar för dig och håll dig till det. Med ordnade och tillskurna klädutrymmen kan vi skapa mer plats, spara tid och minska stress skriver man på hemsidan Smallstep.se.

ordning och reda

Arrangera klädkaoset: Steg för steg mot en organiserad garderob

En stökig garderob kan vara mer än bara en syn för ömmande ögon. Den kan göra att hitta vad du vill bära är en onödigt tidskrävande och stressande uppgift. Här är stegvis guide till hur du får ordning och reda på dina kläder.

Steg 1: Rensa ut

Starta processen genom att rensa ut din garderob. Ta ut varje klädesplagg och bedöm dess värde. Om du inte har använt ett plagg på mer än ett år kan det vara dags att donera eller sälja det.

Steg 2: Sortera kläderna

När du har reducerat antalet kläder, börja med att kategorisera dem baserat på typ, exempelvis byxor, skjortor, tröjor eller klänningar. Att sortera kläder på detta sätt gör dem lättare att hitta i framtiden.

Steg 3: Organisera efter färg eller säsong

Efter att ha sorterat kläderna efter typ, kan du gå ett steg längre och organisera dem efter färg eller säsong. Genom att organisera kläderna efter färg kan du lätt matcha dina plagg samtidigt som din garderob ser städad och tilltalande ut.

Steg 4: Utnyttja rätt förvaring

Hur du väljer att lagra dina kläder i din garderob kan göra en stor skillnad i dess ordning och tillgänglighet. Använd klädhängare, lådor, korgar och hyllor för att organisera kläder och klädstillbehör. Använd till exempel lådor för underkläder och strumpor, hyllor för jeans och byxor och klädhängare för skjortor och klänningar.

Steg 5: Underhåll den ordnade garderoben

För att hålla ditt plagg i ordning över tid, försök att alltid återlämna plagg till sin utsedda plats efter tvätt. Regelmässigt genomför en rensning för att ta bort kläder du inte längre bär.

Att ha en välorganiserad garderob sparar inte bara tid och minskar stress, det kan även inspirera dig att vara mer kreativ med dina klädval och få ut det mesta av din garderob. Lycka till med att organisera!